Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

SARMIZEGETUSA REGIA VA FI, ÎN ACEST AN, GAZDA UNOR ARHEOLOGI ŞI STUDENŢI FRANCEZI DE LA UNIVERSITATEA DIN BORDEAUX

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


02 martie 2019


Etapă nouă a parteneriatului cu Bibracte EPCC, Instituţie Publică de Cooperare Culturală din Franţa care asigură administrarea patrimoniului sitului Bibracte – Mont Beuvray.
Directorul general al Bibracte EPCC, Vincent GUICHARD, se află în aceste zile în judeţul Hunedoara, la invitaţia conducerii Consiliului Judeţean Hunedoara. Vizita are loc în baza Protocolului de Colaborare încheiat în luna noiembrie 2018 între Bibracte EPCC şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Scopul protocolului este acela al promovării în comun a sitului Bibracte din Franţa şi a sitului Sarmizegetusa Regia, asemănător celui aflat pe teritoriul francez, ca şi importanţă istorică şi poziţionare geografică.
Oaspetele s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului judeţean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora, şi cu vicepreşedintele Sorin-Adrian Vasilescu. La discuţii au mai participat directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, şi Antonela Stan, şef Serviciu Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara.
Vincent Guichard a prezentat situl pe care îl administrează, cu toată zona aferentă, modalităţile de finanţare a proiectelor derulate la Bibracte – Mont Beuvray, facilităţile oferite atât cercetătorilor, cât şi publicului larg interesat de istoria şi frumuseţea acestei zone din Franţa.
În baza protocolului încheiat între Universitatea din Bordeaux şi Universitatea Babeş-Bolyai, pentru prima dată, în acest an, la săpăturile arheologice de la Bibracte vor participa şi arheologii de la Cluj-Napoca. La Sarmizegetusa Regia, vor veni în schimb de experienţă arheologi şi studenţi francezi de la Universitatea din Bordeaux.
Reprezentantul Bibracte a lansat şi o serie de propuneri pentru dezvoltarea turismului în zona Cetăţilor Dacice. Municipiul Orăştie trebuie să devină poarta de intrare spre cetăţi, iar muzeul din localitate, ce va fi modernizat din fonduri europene, va juca un rol important în promovarea întregii zone.
Partea a doua a discuţiei s-a centrat pe o colaborare viitoare între Consiliul Judeţean Hunedoara, Grupul de Acţiune Locală (GAL) Sargeţia 1, care cuprinde 18 comune din zona Orăştiei şi a Văii Mureşului, şi GAL-ul Morvan, pe teritoriul căruia se află situl Bibracte, dar şi 221 de sate care au reuşit să-şi păstreze specificul local. La întâlnire au fost prezenţi primarul comunei Orăştioara de Sus, Vasile Inăşesc, primarul comunei Gurasada, Silviu Nan, managerul GAL Sargeţia, Ioan Dorin Jibetean, şi Daniel Iancu, cercetător ştiinţific la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
„Proiectul comun cu GAL-urile este unul de lungă durată. Este o viziune modernă pe toate liniile de dezvoltare: turistică, peisagistică, implicit pe protecţia mediului, economică, prin generarea de locuri de muncă. Suportul reprezentanţilor sitului Bibracte EPCC şi al GAL-ului Morvan este foarte important şi ne este foarte necesar. Ei au ani de experienţă în spate”, a declarat preşedintele Consiliul Judeţean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora.
„Proiectul pe care dorim să îl dezvoltăm în comun cu GAL-ul francez este acela al managementului integrat al teritoriului GAL-ului Sargeţia, cu mai mare accent pe zona unde se află monumente UNESCO. Este vorba despre conceperea a două planuri micro-regionale cu caracter distinct. Unul va fi dedicat Cetăţilor dacice din munţii Orăştiei cu tot arealul din apropierea lor, dar ne gândim şi la Valea Mureşului, la zona Gurasada. Biserica monument istoric din localitate se află pe lista indicativă UNESCO, iar peisajul natural completează fericit această zestre. Bineînţeles, va exista un plan de management care va fi folositor fiecărei comune din componenţa GAL Sargeţia, dar cu un accent important pe zonele menţionate anterior”, a precizat vicepreşedintele Sorin-Adrian Vasilescu.
În urma discuţiilor, partea franceză va transmite o serie de propuneri sinteză care vor sta la baza elaborării proiectului de management integrat al teritoriului. Vincent Guichard a precizat că partea franceză va asigura tot sprijinul şi asistenţa tehnică necesară, iar GAL-ul Sargeţia, în calitate de lider de proiect, va trebui să vină cu un plan de gestiune a monumentelor de pe teritoriul său, cu soluţii concrete pentru conservarea şi îngrijirea peisajului urban şi rural, iar activităţile economice care se vor derula să nu intre în conflict cu valorile naturale şi culturale din regiune.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: https://www.servuspress.ro, 2019