Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

SITUL SARMIZEGETUSA REGIA DESCHIS, DRUMUL ÎNCHIS

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


22 martie 2019


Autorităţile judeţene anunţau, miercuri seara, că drumul spre Sarmizegetusa Regia a fost închis. Motivul? Şoseaua a luat-o, din nou, la vale. Se pare că râul a săpat în mal, sub drum, iar asfaltul s-a prăbuşit în albie. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, nu se mai poate circula în siguranţă nici măcar cu o maşină mică, pe niciunul dintre sensurile de mers. Ieri după-masa, muncitorii au fost mobilizaţi şi au început lucrările de refacere a drumului.
„Având în vedere deteriorarea accentuată a unei porţiuni din DJ 705A Costeşti – Sarmizegetusa Regia, conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a luat măsura închiderii acestui drum cu barieră pe sectorul cuprins între sediul administraţiei sitului de la Grădiştea de Munte până la destinaţie. Măsura a fost luată pentru a nu periclita siguranţa turiştilor”, au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.

Situl Sarmizegetusa Regia este deschis pentru vizitare
DJ 705A Costeşti – Sarmizegetusa Regia care asigură accesul spre sit a fost închis circulaţiei rutiere în după-amiaza zilei de 20 martie, pe sectorul situat între expoziţia „Inima Aurului Dacic” şi parcarea din zona pietonală, ca urmare a surpării unei porţiuni din drum. Ieri, reprezentanţii CJ au declarat: „Chiar dacă drumul este închis circulaţiei auto pe Valea Albă, situl rămâne deschis pentru vizitare, doritorii urmând să parcurgă ultimii 4 kilometri pe jos.

CJ Hunedoara: „Au început lucrările în forţă”
Ieri, în jurul orei 16:30, reprezentanţii CJ, anunţau că lucrările de consolidare a DJ 705A „au început în forţă lucrările, în zona Valea Albă, sector închis temporar traficului rutier.” Operatorul economic care derulează contractul de întreţinere a acestui drum judeţean şi-a luat în serios sarcinile primite de la CJ şi a mobilizat în teren 6 utilaje şi mai multe echipe de lucrători. Astfel, s-au demarat procedurile de curăţare a albiei pârâului prin îndepărtarea trunchiurilor de arbori abandonate ori aduse de viituri, pentru ca ulterior să poată fi executate lucrările de consolidare a drumului în zona în care acesta a devenit impracticabil pentru circulaţia rutieră din cauza ruperii acostamentului şi surpării terenului de susţinere a şoselei.
„Acesta a fost motivul pentru care am iniţiat prima vizită, eram îngrijorat şi am vrut să luăm măsuri din vreme pentru ca sezonul turistic să înceapă în condiţii de siguranţă. L-am delegat pe domnul administrator public Costel Avram să urmărească personal lucrările şi ritmul acestora, pentru ca drumul să fie redeschis în cel mai scurt timp”, a declarat joi, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, domnul Mircea-Flaviu Bobora.
De asemenea, în paralel au început lucrările de curăţare a rigolelor de pe DJ 705A şi de eliminare a tuturor resturilor vegetale de pe carosabil.
Circulaţia autoturismelor de la remiza administrativă a Serviciului Public Administrare Monumente Istorice până la casa de bilete va fi în continuare oprită, până când drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia va fi sigur pentru turişti.

Şosea de milioane de lei
Şoseaua spre Sarmizegetusa Regia a fost dată în folosinţă în anul 2016, fiind construită în urma unui proiect al Consiliului Judeţean Hunedoara, finanţat din fonduri de la UE, prin Programul Operaţional Regional 2013. Proiectul a avut ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2015. Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică unei firme, pentru un preţ de 18,2 milioane de lei. La scurt timp după deschidere, drumul a intrat din nou în reparaţii, fiind plombat cu asfalt în zeci de locuri. Totodată, în mai multe zone, în urma unor furtuni, alunecările de versanţi şi căderile de pietre au acoperit şoseaua.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: https://www.servuspress.ro, 2019