Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

SARMIZEGETUSA REGIA A FOST CUCERITĂ DE TURIŞTI

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


26 martie 2019


Sarmizegetusa Regia a fost cucerită de turişti: oamenii au făcut un drum pe jos de aproape 10 kilometri
A fost unul dintre cele mai aglomerate sfârşituri de săptămână la Sarmizegetusa Regia, chiar dacă turiştii care au vrut să viziteze aşezarea dacică din Munţii Orăştiei au fost nevoiţi să parcurgă ultimii kilometri pe jos.
Sute de oameni au urcat, sâmbătă, la Sarmizegetusa Regia, chiar dacă ultimii 4,5 kilometri ai drumului spre aşezarea dacică din Munţii Orăştiei au fost închişi traficului rutier la sfârşit de săptămână. Oaspeţii cetăţii dacice au trebuit să îşi lase maşinile în zona muzeului de pe Valea Albă şi să pornească pe jos, pe şoseaua care şerpuieşte în pădure şi urcă abrupt spre situl UNESCO.
Motivul întreruperii circulaţiei maşinilor au fost lucrările de reparaţii efectuate pe şosea, după ce în 20 martie, o alunecare de teren şi viitura de pe Valea Albă au dus la surparea carosabilului. Administratorii aşezării dacice au permis accesul gratuit în Sarmizegetusa Regia turiştilor care au făcut efortul de a parcurge distanţa pe jos.
„Am venit cu un grup mai mare de turişti, din toată ţară, în Munţii Orăştiei. De câteva zile suntem cazaţi aici, iar principala atracţie a zonei, pe care am ţinut neapărat să o vizităm, a fost Sarmizegetusa Regia. Mai devreme am fost la Vârtoape, mai jos de cetate, la poiana unde cresc cei mai frumoşi ghiocei pe care îi putem vedea. Acum încă poiana nu s-a acoperit cu ghiocei, dar excursia a meritat osteneala”, spune Ioana, o turistă din Iaşi.
Alţi vizitatori ai Sarmizegetusei Regia au povestit că vin în fiecare an aici, în preajma zilelor de echinocţiu şi solstiţiu. „Excursia ne dă un sentiment plăcut. În alţi ani, era mai multă zăpadă pe creste, dar acum locul ne vesteşte sosirea primăverii”, spune o altă vizitatoare.

Capitala cosmopolită
Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“.
În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Cea mai mare parte din zona Sarmizegetusei Regia nu a fost cercetată sistematic până în prezent.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.adevarul.ro, 2019