Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

CETĂŢILE DACICE MAI PUŢIN CUNOSCUTE. CE NUME PURTAU LOCALITĂŢILE STRĂMOŞILOR NOŞTRI ŞI UNDE SE GĂSESC RUINELE ACESTOR AŞEZĂRI

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


23 aprilie 2019


De-a lungul timpului, arheologii au încercat să identifice locurile unora dintre cetăţile dacice mai puţin cunoscute, dar menţionate de istoricii din Antichitate.
Ruinele celor mai cunoscute aşezări dacice pot fi văzute în Munţii Orăştiei, dar, în afara fostei capitale Sarmizegetusa Regia şi a cetăţilor Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie, Căpâlna, Ardeu şi Băniţa, alte câteva zeci de situri dacice aşteaptă să fie redescoperite.
Cele mai multe menţionări ale „davelor” (cuvânt dacic care semnifică o localitate mai însemnată) se regăsesc în Geografia lui Ptolemeu (87 - 165 d. Hr.), un învăţat grec care a lăsat posterităţii una dintre cele mai preţioase lucrări despre toponimele din vremea sa.
Îndreptarul geografic al lui Ptolemeu a cuprins în opt volume date despre aproape 8.000 de localităţi antice. Au fost menţionate aprope 50 de oraşe (poleis) cunoscute de acesta pe actualul teritoriu al României. Multe dintre acestea purtau sufixul dacic „dava”.
Printre localităţile menţionate de Ptolemeu se numărau: Rucconium, Docidava, Porolissum, Arcobadara, Triphulum, Patridava, Carsidava, Petrodava, Ulpianum, Napoca, Potaissa, Salinae, Praetoria Augusta, Sangidava, Angustia, Utidava, Marcodava, Ziridava, Singidava, Apulum, Germizera, Cumidava, Ramidava, Pirum, Zusidava, Popnda, Zurobara, Aizizis, Argidava, Tibiscum, Sarmizegethusa Regia, Aquae, Netindava, Tiasum, Zeugma, Tibiscum, Dierna, Acmonia, Drubetis, Frateria, Arcinna, Pinum, Amutrium, Sornum.
Lor li se adaugă toponime dacice precizate de alţi autori antici şi denumirile din hărţile romane care menţinau drumurile şi localităţile din imperiu.
În preajma „davelor” existau sanctuare şi se desfăşura o intensă activitate meşteşugărească şi comercială, susţin istoricii. Unele au rămas doar cu numele, rămăşiţele lor fiind şterse de pe faţa pământului, în timp ce în cazul altor foste cetăţi dacice, coordonatele date de autorul antic şi alte izvoare istorice au ajutat la identificarea lor de către arheologi.
Iată unde s-ar fi aflat davele antice, potrivit cercetătorilor:
- Acidava (Acidaua) a fost un oraş-fortăreaţă în Dacia romană, lângă râul Olt, aproape de Dunăre. Astăzi se găseşte în apropiere localitatea Enoşeşti din judeţul Olt.
- Aedava (Aedeva, Aedabe, Aedeba sau Aedadeba) a fost o aşezare dacică situată la sud de Dunăre, azi în nordul Bulgariei.
- Arcidava (Argidava, Arghidava) a fost o aşezare dacică şi castru roman pe drumul imperial spre Apulum, pe locul unde se găseşte astăzi satul Vărădia, lângă Oraviţa, judeţul Caraş-Severin.
- Buridava ar fi fost capitala tribului geto-dac al burilor, localizată în oraşul Ocnele Mari, judeţul Vâlcea.
- Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi castru roman, pe malul drept al Dunării dobrogene, pe locul unde se află astăzi satul cu acelaşi nume Capidava, judeţul Constanţa.
- Cumidava ar fi fost situată în apropiere de Râşnov, judeţul Braşov.
- Dacidava ar fi fost o cetate dacică de la Şimleu Silvaniei.

[…]

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://www.adevarul.ro, 2019