Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

PROIECTUL „CAPITALA DACIEI – MUZEU VIU AL PATRIMONIULUI CULTURAL EUROPEAN” INTRĂ ÎN LINIE DREAPTĂ

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


29 mai 2021


Contractul pentru serviciile de proiectare şi asistenţă tehnică pentru obiectivul „Conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Sarmizegetusa din cadrul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, punct Dealul Grădiştii”, a fost semnat, în această dimineaţă, la Deva, de reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara şi asocierea formată din Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), SC Profesional Construct Proiectare SRL Bucureşti şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti.
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, şi managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, au parafat documentul în cadrul unei scurte ceremonii desfăşurată în Sala Mare de Şedinţe a CJ Hunedoara.
Este un proiect important pentru judeţul Hunedoara, ne bucurăm că am reuşit să atragem această finanţare pentru Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai spectaculoase şi valoroase situri dacice de la noi din ţară. Avem încredere că partenerul nostru, Institutul Naţional al Patrimoniului şi asociaţii săi, va elabora un proiect tehnic menit să salveze o componentă importantă a monumentului UNESCO şi să revitalizeze întreg ansamblul de vestigii. Suntem mândri că putem implementa un astfel de proiect, realizat în premieră într-un sit dacic, dar avem şi o mare responsabilitate privitoare la modul cum se vor derula activităţile şi cum se va pune în valoare situl” a declarat preşedintele Laurenţiu Nistor la finalul ceremoniei de semnare a contractului.

Etapele proiectului
Prima etapă a contractului cuprinde elaborarea documentaţiei în vederea emiterii certificatului de urbanism, elaborarea documentaţiilor tehnice pentru obţinerea avizelor şi acordurilor conform certificatului de urbanism, a Documentaţiei Tehnice pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire (D.T.A.C), a Documentaţiei Tehnice pentru Organizarea Execuţiei (D.T.O.E). Etapa a II-a cuprinde elaborarea Proiectului Tehnic, inclusiv a caietelor de sarcini şi a detaliilor de execuţie. Etapa a III-a prevede acordarea de asistenţă tehnică de către proiectant pe toată perioada execuţiei lucrărilor, până la recepţia finală. Pentru cele primele două etape, termenul de realizare prevăzut în contract este de 120 de zile.

Peste 600.000 de lei, valoarea contractului pentru servicii de proiectare
Valoarea contractului pentru serviciile de proiectare şi asistenţă tehnică din partea proiectantului se ridică la 612.850 de lei (inclusiv TVA).
Proiectul „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” este finanţat prin Programul RO-CULTURA, apelul „Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice”, program finanţat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021.
Promotorul proiectului este Consiliul Judeţean Hunedoara. Partenerul român în cadrul proiectului este Fundaţia Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este Møre & Romsdal County Council.
Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea numărului de vizitatori şi să sporească interesul pentru istoria obiectivului înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de celelalte cinci cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, care compun ansamblul fortificat.

Ce lucrări vor avea loc în situl de la Sarmizegetusa Regia
Principalele activităţi vizate de proiect constau în restaurarea, revitalizarea/punerea în valoare a monumentului istoric restaurat, prin implementarea planului de valorificare a monumentului istoric, instruire, management, monitorizare şi audit. Etapele de restaurarea includ: cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa 1 km lungime, şi a porţilor de acces, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, signaletică, amenajare lapidariu şi adăpost pentru vizitatori, precum şi amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetaţie.
Cât priveşte revitalizarea cetăţii, se are în vedere digitizarea monumentului patrimoniu UNESCO. Pe baza digitizării, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locaţii din Cetate din perioada daco-romană.
Cei doi parteneri din proiect vor asigura componenta de punere în valoare a Cetăţii Sarmizegetusa Regia pentru o mai bună valorificare a imaginii sitului.

Valoarea totală a proiectului este de aproape trei milioane de euro
Valoarea totală a proiectului este de 13.290.477,62 lei (2.746.250,15 euro), iar valoarea finanţării nerambursabile (85% Grant SEE şi 15% bugetul naţional) este de 9.182.390,99 lei (1.897.384,23 euro). Cofinanţarea asigurată de Consiliul Judeţean Hunedoara se ridică la aproximativ 850.000 de euro.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: https://servuspress.ro, 2021