Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

CE ASCUND ZIDURILE SARMIZEGETUSEI REGIA

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


22 august 2021


Ce ascund zidurile Sarmizegetusei Regia. De două luni arheologii lucrează intens la dezvelirea ei

De aproape două luni, în Sarmizegetusa Regia au loc cercetări arheologice, necesare proiectului de restaurare a fortificaţiei militare din situl UNESCO.
Campania de cercetări arheologice efectuată la Sarmizegetusa Regia, în cadrul proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, se apropie de final, după aproape două luni de la începerea săpăturilor.
„Arheologii au deschis o serie de secţiuni şi suprafeţe în zona porţilor de est şi sud, precum şi pe mai multe segmente ale zidului incintei militare. Cercetările se realizează cu scopul de a oferi informaţii şi clarificări cu privire la elementele constructive antice şi la starea de conservare a monumentului. Totodată, se urmăreşte obţinerea de date suplimentare în vederea propunerii unor soluţii optime de restaurare”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara, beneficiarul proiectului.
O descoperire inedită în timpul săpăturilor arheologice din această vară a avut loc odată cu decopertarea zonei de la Poarta de est: arheologii au stabilit că lucrările de restaurare efectuate în anul 1980 au modificat substanţial aspectul monumentului faţă de cel din Antichitate. „O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX şi XX indică o configuraţie diferită a porţii faţă de cea materializată în prezent în teren, astfel că se impune o (re)cercetare a zonei, pentru a obţine date suplimentare în vederea propunerii unor soluţii optime de restaurare. Urmează a fi deschise o serie de secţiuni şi de suprafeţe pe mai multe segmente ale zidului, precum şi în zona porţilor de vest şi de sud”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.
În Sarmizegetusa Regia, aproape un kilometru de ziduri antice va fi restaurat, potrivit unui proiect derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului, Consiliul Judeţean Hunedoara – administrator al sitului UNESCO, în colaborare cu o fundaţie românească şi un partener norvegian. Proiectul a fost lansat în 2020 şi va dura 43 de luni, iar lucrările sunt estimate la 2,75 de milioane de euro şi vor fi finanţate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, al Ministerului Culturii şi de CJ Hunedoara (30 la sută).
Etapele de restaurare includ: cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa un kilometru lungime, şi a porţilor de acces, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, signalectică, amenajare lapidariu şi adăpost pentru vizitatori, precum şi amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetaţie şi finisarea suprafeţelor de teren.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: https://adevarul.ro, 2021