CETATEA DACICĂ SARMIZEGETUSA REGIA VA FI ÎNCHISĂ, TIMP DE DOUĂ ZILE
PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.
|
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va fi închisă, timp de două zile. Vor fi tăiaţi cei patru arbori aflaţi în stare de degradare avansată
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, va fi închisă pentru vizitatori, joi şi vineri, în 16 şi 17 decembrie, deoarece, în cele două zile, vor fi tăiaţi şi extraşi cei patru arbori aflaţi în stare de degradare avansată, care pun în pericol atât integritatea vizitatorilor sitului, cât şi a vestigiilor.
„Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, Direcţia Silvică Hunedoara, prin Ocolul Silvic Grădişte a hotărât extragerea a patru arbori cu semne evidente de regres fiziologic (putregai la exterior şi scorburi) care pot pune în pericol integritatea vizitatorilor monumentului istoric, a personalului de administrare şi a colectivului ştiinţific de cercetare arheologică din monumentul istoric Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia”, a informat Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) a judeţului Hunedoara.
Lucrările de extragere a celor patru arbori vor fi efectuate de către o firmă specializată, în zilele de 16 şi 17 decembrie 2021, şi vor fi supravegheate de reprezentaţi ai colectivului Şantierului arheologic „Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”, ai Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, Direcţia Silvică Hunedoara, prin Ocolul Silvic Grădişte, şi ai DGAMPT Hunedoara.
Decizia a fost luată în urma vizitei în teren a comisiei de evaluare, formată din reprezentaţi ai DGAMPT Hunedoara, ai Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Direcţia Silvică Hunedoara, prin Ocolul Silvic Grădişte şi ai colectivului Şantierului arheologic „Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”, prin care s-au inventariat arborii care, din cauza stării avansate de degradare, reprezintă posibile pericole pentru integritatea vizitatorilor monumentului istoric înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a personalului de administrare, a colectivului ştiinţific de cercetare arheologică a sitului şi a monumentelor antice de la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia.
citeşte mai departe...
BIBLIOGRAFIE:
Sursa: https://servuspress.ro, 2021 |