Pagina principală
 



ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (83)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (36)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

CERCETĂRILE ARHEOLOGICE CONTINUĂ, ŞI ÎN 2022, ÎN CETĂŢILE DACICE DIN MUNŢII ORĂŞTIEI

PRECIZARE! Prezentul material NU este o producție ENDA, este o preluare de informație în baza legii 8/1996, Cap. III, Art. 9, Pct. e. Textul de mai jos nu este un material științific, ci un articol de presă, prezentarea lui nu are caracter de informare ci evenimențial și nu reflectă punctul de vedere al ENDA, ci al autorului materialului.


06 februarie 2022


După ce, în 2021, au avut loc mai multe campanii de cercetări arheologice în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, această activitate realizată de echipe de specialişti va continua şi pe parcursul acestui an. Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a hotărât să aloce, prin Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică a Judeţului Hunedoara (DGAMPT), suma de 150.000 lei pentru cercetările arheologice sistematice din 2022.
CJ Hunedoara sprijină şi finanţează campaniile de cercetare arheologică desfăşurate în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, prin DGAMPT Hunedoara, instituţie direct subordonată şi care are în administrare aceste monumente antice de importanţă naţională şi universală.
Anul trecut, au avut loc mai multe acţiuni de acest gen, o primă campanie de cercetări arheologice preventive desfăşurându-se, în perioada 22 iunie – 7 septembrie, în fortificaţia de la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia (comuna Orăştioara de Sus), în cadrul unui proiect internaţional. Astfel, în cadrul proiectului intitulat „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european”, finanţat prin Programul Ro-Cultura, în perioada mai sus menţionată, s-au desfăşurat cercetări arheologice preventive pentru documentarea fortificaţiei de la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia, necesare în vederea realizării proiectului tehnic. Cu această ocazie, au fost documentate fazele principale de construcţie a fortificaţiei de la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia.
Tot anul trecut, CJ Hunedoara, prin DGAMPT Hunedoara, a alocat suma de 100.000 lei pentru cercetare arheologică sistematică, ce s-a desfăşurat între 23 august – 10 septembrie şi care a vizat aşezarea de la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia (comuna Orăştioara de Sus). “În cadrul acestei campanii, au fost cercetate suprafaţa terasei a IX-a, amplasată în zona centrală a aşezării, precum şi drumul pavat care făcea legătura între incinta fortificată şi zona sacră. Terasa a IX-a, cu o suprafaţă actuală de aproximativ 2.500 m2, a fost investigată arheologic încă din anul 1950 de către echipa coordonată de către Constantin Daicoviciu care a deschis trei secţiuni transversale pe suprafaţa acesteia. În etape diferite, cu precădere în anii ʼ80 ai secolului precedent, cercetările au vizat marginea estică a terasei. În anul 1990, echipa condusă de către Ioan Glodariu a descoperit în extremitatea sudică segmentul unei alei pavate cu lespezi de calcar, element care a determinat reluarea cercetărilor în cele mai recente campanii (2017-2020). În anul 2021, au fost deschise trei noi suprafeţe, una pe terasa a IX-a şi altele două pe direcţia drumului ceremonial. Astfel, au fost documentate structura drumului, intervenţiile moderne care au dus la deteriorarea acestuia, dar şi o parte din suprafaţa terasei a IX-a. În campaniile precedente, pe terasa menţionată au fost identificate segmentele unei alei pavate cu dale de calcar, gresie şi andezit. Până în prezent, aleea reprezintă singura cale de acces cu o astfel de structură descoperită în peisajul arheologic al Daciei preromane. Tot pe această terasă, a fost identificat un nou edificiu monumental de tipul aliniamentelor, ale cărui urme au fost documentate începând cu anul 2017. Din structura sa au fost descoperite bazele coloanelor şi resturile unui pavaj din piatră locală (micaşist). Pe lângă aceste descoperiri, mai pot fi amintite fragmente ceramice de la diverse vase, inclusiv unele pictate, obiecte din fier şi bronz, precum şi o cantitate impresionantă de seminţe carbonizate. Cel mai probabil, cercetările arheologice în această zonă vor continua şi în anii următori”, arată reprezentanţii DGAMPT Hunedoara.
Cea de a doua campanie arheologică sistematică s-a desfăşurat, în toamna lui 2021, mai exact între 27 septembrie şi 12 octombrie, în cetatea dacică Luncani – Piatra Roşie (comuna Boşorod), investigată din punct de vedere arheologic în anul 1949 de către echipa condusă de Constantin Daicoviciu. “Obiectivul arheologic principal al acestei campanii a fost cercetarea construcţiei mici cu absidă identificată încă din anul 1949 pe terasa I a fortificaţiei, în vederea documentării unor particularităţi constructive şi planimetrice. Pe lângă construcţiile din piatră, arheologii au descoperit artefacte specifice mediului cultural din Munţii Orăştiei: fragmente ceramice, obiecte din fier şi piese din bronz”, au mai informat reprezentanţii DGAMPT Hunedoara.



Cetăţile dacice, păzite de la finele anului trecut
Având în vedere rezultatele obţinute în anul 2021, CJ Hunedoara a hotărât să aloce, prin DGAMPT Hunedoara, suma de 150.000 lei pentru cercetările arheologice sistematice din anul 2022. De menţionat că, de la finele anului 2021, în cele patru cetăţi dacice din Munţii Orăştiei – Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie şi Băniţa – a fost asigurată paza de către o firmă specializată, conform prevederilor legale privind regimul juridic al acestor monumente antice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri pentru protejarea acestora.

citeşte mai departe...


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: https://servuspress.ro, 2022