IV,6,1-3. După moartea lui Filip, regele Macedoniei, care dusese război împotriva romanilor, iar apoi dăduse şi ajutor romanilor în contra lui Antiochus, s-a răsculat în Macedonia fiul său Perseus, având numeroase trupe pregătite pentru război. Într-adevăr, el avea ca aliaţi pe Cotys, regele Traciei, şi pe cel al Illyriei, numit Gentius. Drept comandant al romanilor a fost trimis în contra sa consulul P.Licinius şi într-o luptă grea a fost învins de către rege.
VII,9. Şi pe daci i-a învins [Augustus] în mai multe lupte...
VII,23,4. El a întreprins patru expediţii: una împotriva sarmaţilor, cealaltă împotriva catiilor, iar două contra dacilor. Asupra dacilor şi catiilor a serbat un dublu triumf; împotriva sarmaţilor a obţinut doar cununa de lauri. Totuşi a suferit multe înfrângeri în aceste războaie; căci în Sarmaţia o legiune de a sa a fost nimicită împreună cu comandantul ei, iar consularul Appius Sabinius şi prefectul pretoriului Cornelius Fuscus au fost ucişi de daci împreună cu marile lor armate.
VIII,2,1. I-a urmat la tron Ulpius Traianus, ... învingând pe Decebal el a supus Dacia şi a transformat în provincie romană ţinuturile de dincolo de Dunăre, pe care le stăpânesc acum taifalii, victofalii şi tervingii. Această provincie are o circumferinţă de un milion de paşi.
VIII,6,1. După moartea lui Traian a fost făcut împărat Aelius Hadrianus. ... el a rechemat armatele din Asiria... A încercat să facă acelaşi lucru şi în Dacia, dar l-au oprit de la aceasta prietenii săi, ca nu cumva să fie daţi pe mâna barbarilor o mulţime de cetăţeni romani; deoarece Traian, după cucerirea Daciei, adusese o mulţime foarte mare de oameni din toate colţurile lumii romane pentru popularea oraşelor şi cultivarea ogoarelor: căci Dacia fusese secătuită de bărbaţi în urma lungului război al lui Decebal.
IX,8,2. Dacia, pe care Traian o alipise imperiului dincolo de Dunăre, a fost pierdută. Grecia, Macedonia, Pontul, Asia au fost devastate de goţi. Pannonia a fost pustiită de către sarmaţi şi cvazi.
IX,13,1. După acesta a luat puterea imperială Aurelian, de loc din Dacia Ripensis; ...acesta a învins cu multă vitejie pe goţi. Datorită diferitelor sale războaie norocoase, el a restabilit puterea romană în vechile ei hotare.
IX,15,1. Deoarece toată Illyria şi Moesia erau devastate, şi nu mai spera să o mai poată păstra, el a golit provincia Dacia, pe care o crease Traian dincolo de Dunăre. Romanii pe care i-a scos de pe ogoarele şi din oraşele Daciei i-a aşezat în partea de mijloc a Moesiei. Şi astfel provincia Dacia este acum în dreapta Dunării, pe când înainte fusese în stânga ei.
IX,25,1. Strângând pe dată trupe în Illyria şi Moesia, el [Galerius] s-a luptat din nou ... cu Narses în Armenia Maior... Apoi ei au purtat diferite războaie, atât împreună cât şi fiecare în parte, supunându-i pe carpi şi bastarni şi învingându-i pe sarmaţi. Din rândul acestor neamuri au aşezat o mulţime foarte mare de prizonieri la graniţele imperiului.
X,7,1. Căci şi pe goţi i-a bătut în diferite ocazii, după războiul civil, şi acordându-le în cele din urmă pacea, el şi-a asigurat în rândul neamurilor barbare o recunoştinţă nemăsurată pentru binefacerile sale.
BIBLIOGRAFIE:
Sursa: Izvoare privind istoria Romîniei, Editura Republicii Populare Romîne, Bucureşti, 1964 |