14. Pitagora a mai avut un tânăr discipol din Tracia. Avea numele Zamolxis, deoarece, după ce s-a născut a fost învelit într-o blană de urs, denumită în tracă, Zalmus. Pitagora l-a iubit şi l-a instruit în sublimele meditaţii privind ritualurile sacre precum şi despre natura zeilor. Unii spun că acest tânăr ar fi fost Thales şi că unii barbari l-au venerat ca pe Hercule.
15. Dionysiphanes spune că a fost un sclav al lui Pitagora, care a căzut în mâinile hoţilor şi care l-au însemnat. Iar atunci când Pitagora a fost persecutat şi izgonit, el l-a urmat acoperidnu-şi fruntea din cauza cicatricilor. Alţii spun că numele Zamolxis înseamnă "străin". Ferecide s-a îmbolnăvit în Delos iar Pitagora a stat la căpătâiul lui până a murit, îndeplinind ritualuri funerare. Atunci, Pitagora dorind să fie cu Hermodamas Creophylianul, s-a întors la Samos. După ce s-a bucurat de compania sa, Pitagora l-a antrenat pe Eurymenes, atletul din Samos, care deşi era mic de statură, a ieşit învingător la Olympia cu ajutorul înţelepciunii superioare a lui Pitagora. În timp ce, conform vechilor obiceiuri, ceilalţi atleţi se hrăneau cu brânză şi smochine, Eurymenes, la sfatul lui Pitagora, s-a hrănit zilnic cu carne, ceea ce l-a făcut foarte puternic. Pitagora l-a umplut cu înţelepciunea sa, îndemnându-l să intre în competiţie, nu de dragul victoriei ci de dragul exerciţiului; că ar trebui să câştige prin antrenament, evitând invidia rezultată din victorie. Deoarece, cei victorioşi nu sunt întotdeauna puri, chiar dacă primesc coroana de lauri.
BIBLIOGRAFIE:
Bibliografie: Porphyry, Life of Pythagoras, Translated by Kenneth Sylvan Guthrie, 1920 Sursa: http://www.tertullian.org , 2013 Traducere: Marius Marcu |