Rege traco-getic (sec. III a.Chr.) care a stăpânit în părţile de nord ale Dobrogei. Singurele documente care atestă prezenţa lui sunt câteva monede de argint descoperite în părţile Tulcei. Toate aceste emisiuni redau pe avers un cap de tânăr cu plete prinse în diademă iar pe revers apare un călăreţ şi inscripţia BASILEUS MOSKONOS scrisă cu caractere greceşti, iar sub cal monograma AV. Monedele sunt didrahme în majoritate şi într-un singur caz este vorba de o subdiviziune.
MOSKON pare să fi fost şeful unei uniuni de triburi getice destul de puternică şi bogată pentru a putea bate moneda şi de a-şi aroga titlul de rege.
BIBLIOGRAFIE:
Sursa: Dicţionar de istorie veche a României (Paleolitic - sec.X), coord.D.M.Pippidi, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1976, p.416.
Bibliografie suplimentară: 1. Magazin Istoric, XIII, nr.1 (142), ianuarie, 1979, Încercare de reconstituire a chipurilor realizata de pictorul Simion Tatu; 2. Radu Ocheseanu, Monedele basileului Moskon aflate în colecţiile Muzeului de arheologie Constanţa, în Pontica, 3, 1970, p.125-130; 3. Constantin Preda, Monedele geto-dacilor, Bucureşti, 1973. |