Important trib tracic, alcătuit din trei ramuri: edonii, sithonii şi mygdonii. Aşa cum informează Strabon , au locuit iniţial ţinutul de pe lângă fluviul Axios (Vardar), ce cobora până la Pella, capitala regatului macedonean şi până la mare (Tucidide). Edonii s-au stabilit apoi la răsărit de valea fluviului Strymon şi la nord de muntele Pangaios (Pangeu), pe lângă lacul Bolbeis (azi Holvi, în Grecia) şi în preajma părţii centrale a peninsulei Chalcidice. Între aprox. 500-480 î.e.n. au emis octodrahme de argint cu o greutate de peste 28g şi cu o legendă în limba greacă: GETAS REGELE EDONILOR. Pe avers erau reprezentaţi un personaj cu barba în picioare şi doi boi, iar pe revers, un pătrat adâncit împărţit în patru.
Asemenea monede au fost găsite în două tezaure, unul între Antiohia şi Laodiceea ad Mare şi al doilea pe fluviul Eufrat, în Mesopotamia. Informaţiile lui Herodot în legătură cu zidirea de către tiranii Miletului a unei cetăţi la Myrkinos, în ţinutul edonilor, la începutul sec V î.e.n. justifică ipoteza că milesienii aveau interese în ţinutul edonilor şi explică răspândirea emisiunilor lor monetare foarte departe de Tracia. Oraşul Eunea Hodoi (Nouă Drumuri) pomenit de Herodot, este atribuit de Tucidide, edonilor. Oraşul a avut de înfruntat atacurile atenienilor, thasienilor şi cele ale regatului macedonean. Prima încercare ateniană (465 î.e.n.) a suferit un eşec căci cei 10.000 de atenieni şi aliaţi au fost învinşi la Drabescos de către tracii edoni, iar şefii grecilor Sophanes şi Leagros au fost ucişi. În 437 î.e.n. atenieni reuşesc să cucerească oraşul sub comanda lui Hagnon şi întemeiază aici colonia Amphipolis, alungându-i pe edoni. Ulterior oraşul a devenit principalul atelier de bătut monede de aur şi argint, emise în mari cantităţi. Un alt mare oraş al edonilor a fost Crenides în Tracia. Filip II i-a schimbat numele în Philippi a instalat şi aici un atelier de bătut monede.
După bătălia de la Pydna (168 î.e.n.) când macedonenii au fost bătuţi de romani, edonii au intrat în alcătuirea primei regiuni a Macedoniei organizată de romani transformată ulterior în provincia Macedonia. Tot Strabon ne spune că edonii o cinsteau pe zeiţa Cotys şi pe zeul Lycurg, care avea un cult asemănător cu cel al lui Dyonisos şi că aveau „instrumente din munţi” şi foloseau nume barbare pentru harpe.
BIBLIOGRAFIE:
Sursa:
Gh.Poenaru Bordea, Edonii, în Magazin Istoric, anul X, nr.10 (115), oct., 1976, p.10, p.19. |