Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

CONTRAARGUMENT LA „PODUL LUI BUREBISTA”

Velico Dacus, marţi, 7 ianuarie 2014


În mediul dacomaniac, a luat naştere şi este întreţinută de mulţi ani, teoria conform căruia, podul peste Dunăre a lui Apollodor din Damasc ar fi fost construit, de fapt, de către Burebista. Nu voi aminti din cadrul argumentaţiei lor decât faptul că romanii nu ar fi avut timpul şi resursele umane necesare ca într-o perioadă de 2 ani să fi construit un asemenea pod. Nu intru în detaliile problemei, referitor la acest lucru am scris mai multe într-un alt articol din cadrul acestui blog, Erată la „Podul lui Burebista”.
Recent, pe un blog pe care eu îl stimez şi anume „Tipărituri vechi”, a apărut un nou articol, „Luptele lui Mihai Viteazul cu turcii în gravuri”. Îmi permit să preiau din acest blog doar două imagini. Acestea vor prezenta vizual celor care nu înţeleg sau care nu pot nici cum să-şi imagineze cum funcţionează o armată, ce sunt corpurile de cercetaşi, de ingineri şi ce resurse umane se alocă în timpul unei campanii militare. De ce este în stare o armată pentru a-şi atinge obiectivul militar. Exemplele sunt cu duiumul în istorie dar aceste două imagini se potrivesc ca o mănuşă în contraargumentaţia teoriei pseudoştiinţifice „Podul lui Burebista”.
În imaginile de mai jos se prezintă cum Sinan Paşa construieşte cu ajutorul armatei (armata, în general, nu conţine doar soldaţi în armuri strălucitoare, gândiţi-vă doar la faptul că fiecare soldat trebuie să mănânce de trei ori pe zi) un pod peste Dunăre, în apropiere de Giurgiu, unde va intra în conflict cu Mihai Viteazul.
Deşi detaliile care ar trebui discutate sunt multe, detalii precum întreaga operă din care provin imaginile şi porţiunea de text, contextul istoric (spaţial şi temporal, general şi local) al evenimentului, toate dovezile istorice şi eventual arheologice ce privesc construcţia podului din imagini, faptul că Dunărea are o cu totul altă conformaţie la Giurgiu faţă de cea de la Drobeta, podul de faţă este mult mai simplu decât cel al lui Traian etc. Dar având în vedere scopul acestui blog şi a articolului de faţă, nu voi intra în asemenea detalii, mă voi rezuma doar la a vă atrage atenţia că sunt multe întrebări la care trebuie răspuns dacă se vrea o comparaţie între Podul lui Apollodor din Damasc şi Podul lui Sinan Paşa.
Lăsând la o parte aceste lucruri, imaginile grăiesc fără putinţă de tăgadă faptul că Sinan Paşa a ajuns pe malul sudic al Dunării, a construit rapid un pod, a trecut Dunărea şi şi-a continuat campania militară. La fel a făcut şi Traian. Într-un mod puţin diferit cu detalii specifice. Situaţia e mult mai simplă decât încearcă să o prezinte cercul de aderenţi ai teoriei pseudoştiinţifice „Podul lui Burebista”.
Acestea fiind spuse, vă prezint mai jos cele două imagini care provin din lucrarea Historia Chronologica Pannoniae. Pentru mai multe detalii vă rog să accesaţi articolul original AICI.


Turcii construind un pod la Giurgiu.Armata turcă, trecând Dunărea peste podul proaspăt construit.