Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

ERATĂ LA „MOZAICUL DE LA RAVENNA”

Velico Dacus, marţi, 29 iulie 2014


Serviciul de ştiri, mi-a comunicat implacabil un nou articol din lumea „Adevărurilor tulburătoare” despre daci. Titlul zice, „Mozaicul de la Ravenna”. Îmi frec mâinile abitir, deoarece ştiu unde bate articolul.
Pe de-o parte, din lipsă de timp, pe de altă parte din motive de acces facil la informaţie, voi aduce ca şi argumente, materiale disponibile pe internet la o simplă căutare în motoarele de căutare, scrise într-un limbaj accesibil oricui. Oricui vrea să citească, nu să creadă orbeşte inepţiile unora. Cei care cred dogmatic în creaţiile fantasmagorice ale celor ce scriu articole pe situl adevaruldespredaci.ro, pot închide liniştiţi această pagină şi să viseze în continuare.
Să începem cu prezentarea problematicii: în Ravenna, există o biserică bizantină, Sant'Apollinare Nuovo, în care se află un mozaic care prezintă scena biblică în care cei trei magi de la răsărit, aduc daruri pruncului Isus. În această imagine, magii poartă nişte bonete care seamănă cu pilleumul dacic. Asemănarea, este într-adevăr izbitoare. Din această cauză, fără nici o urmă de îndoială sau argumentaţie, pe situl adevaruldespredaci.ro, se decretează: „Mozaicul de la Ravena, vechi de 1.500 de ani, a născut multe controverse de-a lungul timpului, inclusiv zbârlirea părului de pe ceafă al adversarilor dacismului care au sărit ca arşi, pretinzând că respectivele căciuli ar fi frigiene sau, în orice caz, de oriunde de altundeva, numai de la daci nu. Această politică absurdă în care dacii sunt trataţi de unii aşa-zişi specialişti ca fiind o populaţie de mâna a treia pe care au civilizat-o romanii continuă şi astăzi, orice descoperire importantă asociată dacilor fiind taxată cel mai adesea ca un împrumut de la celţi, greci, romani, eventual marţieni… numai dacică să nu fie.”. În concluzie, bonetele ar fi dacice şi nu este recunoscut acest fapt.
Bun, să trecem la studierea problemei. În primul rând, cine sunt cele trei personaje care poartă bonetele? Sunt cei trei magi, „de la răsărit” cum ştim atât de automat din colinzi. Adică de la răsărit de Israel! Dacia, îi în partea ailaltă! Scena biblică este descrisă în Biblie, Matei, 2:1-12 şi puteţi afla mai multe detalii AICI. Aceşti magi sunt din zona Persiei. Lăsând la o parte lungile discuţii despre originea acestor magi, apare o întrebare de bun simţ, în legătură cu însăşi poza prezentată pe adevaruldespredaci.ro. Cum explică dumnealor legătura dintre pilleumul dacic şi numele personajelor care le poartă: Balthassar, Melchior şi Gaspar? Nume dacice?!? Măcar de tăiau aceste trei nume, pentru a nu-şi afişa prostia aşa ostentativ! În concluzia acestui paragraf: cele trei personaje nu au nici cea mai mică legătură cu dacii! În legătură cu originea personajelor şi zona din care provin, vă mai recomand aceste două articole: MAGI şi Zoroastrianism.
Aceste trei personaje sunt un subiect ameţitor de complex, vorbind din punct de vedere al reprezentării lor artistice. Mai multe detalii puteţi vedea AICI.
Şi totuşi, bonetele, purtate de cele trei personaje, seamănă izbitor cu pilleumul dacic... Ar putea, nişte personaje persane să poarte, prin cine ştie ce simbolism al autorului mozaicului, un pilleum dacic? Nu, deoarece, autorii materialului de pe adevruldespredaci.ro, nu au habar despre boneta frigiană. Detalii despre răspândirea acestui accesoriu vestimentar puteţi citi AICI, pentru a vedea că o asemenea căciulă nu este nici pe departe exclusivitate dacică, ea având origini mult îndepărtate în timp şi o răspândire mult mai largă decât Dacia. În concluzie, autorii materialului aflat în dezbatere, fac confuzie între pilleumul dacic şi boneta frigiană, mai exact, în cazul de faţă cu cea de tip persan, mai ales că întreaga ţinută vestimentară a celor trei magi este de tip persan. Dar acest lucru este mult prea complex pentru prostiile organizate în cele „trei” rânduri pe adevaruldespredaci.ro. Să citeşti vreo 3-4 articole pe Wikipedia ca să te verifici este lucru dificil. Să scrii prostii în 3-4 rânduri e floare la ureche. Să le citeşti şi să te simţi, astfel, buricul pământului este cel mai dulce sentiment. Să verifici informaţiile de acolo urmărind 3-4 linkuri oferite de un motor de căutare îi lucru anevoios, care îţi mai poate oferi şi o doză amară de adevăr istoric... Aşa că... decideţi dumneavoastră tabăra în care vă aflaţi!
Închei cu o necesară precizare: când spun articol, acest cuvânt aduce o notă ştiinţifică, ceea ce nu este cazul pentru materialul menţionat anterior. Este o prostie imensă.
Un alt articol care tratează, destul de detaliat, pentru publicul larg, această confuzie dintre pilleumul dacic şi boneta frigiană, cu ţinta finală, scena aflată în discuţie, îl puteţi lectura AICI. Plus un bonus, pe care vă las pe dumneavoastră să îl descoperiţi. Dar, acesta este alt subiect pe care, sigur îl vom întâlni, în viitor, pe situl adevaruldespredaci.ro şi pe care îl vom discuta atunci.


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://velicodacus.blogspot.com/2014/07/erata-la-mozaicul-de-la-ravenna.html, 2019