Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

ERATĂ LA LEGĂTURILE DACI-DANEZI, GEŢI-GOŢI ETC.

Velico Dacus, vineri, 2 ianuarie 2015


Am asistat recent la o interesantă discuţie, purtată în mediu virtual, de către un grup de persoane interesate de istoria antică a României. Nu are importanţă unde şi cine, deoarece, respectivele persoane nu sunt interesate să le fie amintite numele aici. Dar ideea din discuţia dumnealor este importantă şi poate fi citită şi/sau combătută mai jos.
De-a lungul istoriei, ca şi perioadă generală în Evul Mediu, mai multe regiuni geografice sau administrative europene au purtat nume cu rezonanţă ... dacică. Danemarca este un exemplu bun. Regatul Danemarcei ca şi entitate politică, nu am cunoştinţă să fi purtat vreodată numele de Dacia, dar papalitatea a instituit cu siguranţă, o provincie ecleziastică numită Dacia. Acest nume se pare că nu s-a perpetuat doar la nivel administrativ ci şi la nivel de memorie colectivă. Numele Daciei, dus de către danezi, a ajuns în Anglia, unde, astăzi există un comitat intitulat ... Dacorum. Aşadar iată că există, fără posibilitate de tăgadă, un fir roşu (extrem de fin, ce-i drept) care arată o continuitate istorică peste milenii, între daci şi ... englezi de această dată. Ce înseamnă acest lucru? Există vreo legătură de rudenie între daci şi englezii din comitatul Dacorum? Nu. Există vreo legătură istorică extrem de fină şi mai mult la nivel filosofic între daci şi englezi? Da. Mai multe chiar. Înseamnă că avem vreun drept de moştenire juridic sau moral asupra vreunei persoane, sau asupra vreunui obiect, sau asupra vreunei palme de pământ din comitatul Dacorum? Nicidecum.
O altă comparaţie, poate mult mai intuitivă, se află chiar în România. Numele Daciei a dăinuit peste milenii şi îl întâlnim zi de zi ... pe şosea. Automobilul Dacia. Există însă vreo legătură între daci şi automobilul Dacia? Ar fi greşit să spunem că niciuna. Există o legătură de moştenire culturală. O neagă cineva? Însuşi faptul că automobilul poartă numele Dacia, înseamnă sigur că nu. Dar există vreo legătură de rudenie între un dac şi un automobil Dacia? Desigur că este o inepţie uriaşă să spui aşa ceva.
La fel sunt şi inepţiile prin care se susţin diverse tipuri de moşteniri între daci şi goţi, danezi, englezi chiar şi români dacă stăm să analizăm atent situaţia. Desigur că românii au cele mai multe legături cu dacii, oricare ar fi aceste legături, dar acestea în nici un caz nu sunt absolute. Legăturile istorice sunt atât de complexe, perioadele de timp sunt atât de mari încât aceste formulări nu-şi au locul, decât în cazul în care toată situaţia ar trebui simplificată la o singură propoziţie. Ceea ce este foarte periculos, însă. La fel şi faptul că aceste legături sunt ocultate de către cineva. Desigur, că uneori, istoria este folosită în scopuri frauduloase, desigur că istoricii nu sunt perfecţi, dar nu vă lăsaţi păcăliţi de dictoane ale unor jurnalişti fără pregătire în materie de istorie. Nu tot ce zboară e dacic, şi nici o legătură între daci şi orice altceva nu este negată, dacă se cunoaşte sigur.


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://velicodacus.blogspot.com/2015/01/erata-la-legaturile-daci-danezi-geti.html, 2019