Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (35)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

ERATĂ LA „NOI SURPRIZE! DOUĂ CĂRŢI DE ŞTIINŢĂ NEMŢEŞTI, DIN SECOLUL XVIII, ÎL PREZINTĂ PE DECEBAL CA FIIND REGE AL DACILOR ŞI… GOŢILOR”

Velico Dacus, marţi, 31 martie 2015


Pagina de internet adevaruldespredaci.ro revine în lumina reflectoarelor cu un nou articol în care dau cu logica de pământ într-un chip magistral. Din nou. Din nou, cu totală nepăsare faţă de ei înşişi şi publicul cărora li se adresează. Este vorba despre articolul „Noi surprize! Două cărţi de ştiinţă nemţeşti, din secolul XVIII, îl prezintă pe DECEBAL ca fiind Rege al DACILOR şi… GOŢILOR”, în care ne anunţă că în două noi cărţi (noi din sec. XVIII, deci noi pentru cine?!?) se reconfirmă faptul că „goţi [sunt] de acelaşi neam cu geţii şi dacii”. Există trei mari probleme pe care am să le ignor: dovezile arheologice, greşelile de copiere de la o sursă la alta şi faptele istorice. Probleme pe care nici autorii AdD nu le discută şi care sunt prea complexe pentru a fi discutate aici (şi cu dânşii). Pentru o concluzie corectă, trebuie studiate cele două surse (cine le-a scris, când le-au scris, din ce s-au inspirat etc.), trebuie studiată corelaţia cu dovezile arheologice şi cu faptele istorice. Desigur că autorii AdD nu au făcut-o, nu o vom face nici noi. Şi trebuie înţeles foarte clar un aspect deosebit de important: când emiţi o părere cu pretenţii de adevăr istoric nu există că altcineva trebuie să ţi-o demonstreze greşită, ci tu ca şi autor trebuie să o demonstrezi adevărată. Altfel eşti un vorbitor în eter şi cam atât!
Voi lăsa în urmă aceste două aspecte. Şi mă voi concentra pe greşeala de logică mare, aşa ... cam cât un munte, aş aprecia-o. Autorii AdD susţin pe alocuri că limba dacică este mama latinei, că dacii vorbeau o limbă atât de asemănătoare cu latina încât latinizarea limbii dacilor este o iluzie. Iată în articolul aflat în discuţie susţin că limba geţilor (care sunt de acelaşi neam cu dacii?) trebuie să fie înrudită şi cu limba goţilor. Acum, este clar că dacă ar veni un ipotetic extraterestru să studieze toate limbile care au existat pe Terra, ar sesiza afinitatea dintre limbile europene şi ar putea deosebi, probabil cu uşurinţă, oricare limbă europeană, de oricare altă limbă asiatică să spunem. Dar, în cadrul familiei europene, limbile germanice sunt foarte diferite de limbile de sorginte latină. Sunt familii total diferite. Prin urmare, în cadrul teoriilor dacomane, avem limba dacică destul de asemănătoare cu latina aşa încât să nu fi existat romanizare şi avem limba getică care seamănă destul de mult cu gotica aşa încât geţii şi goţii să fie din neamuri înrudite. Dar latina şi gotica sunt extrem de diferite. Cum se explică acest fapt?!? Este o eroare de logică elementară (şi aici vorbesc de logică ca şi ştiinţă). Ca să o formulez popular pe înţelesul oricui: dacă limba dacică semăna cu latina pentru a demonta romanizarea, atunci dacii nu puteau fi înrudiţi cu goţii. Dacă erau înrudiţi cu goţii şi aveau o limbă din ramura germanică, înseamnă că au fost romanizaţi iar limba lor latinizată. Deci? Domnilor alegeţi o variantă şi recunoaşteţi că aţi greşit în cealaltă.


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://velicodacus.blogspot.com/2015/03/erata-la-noi-surprize-doua-carti-de.html, 2019