Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (8)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (430)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

COMENTARII LA „NOILE STUPIDITĂŢI DESCOPERITE ÎN DEX: „PROSTIA” ROMÂNEASCĂ ESTE SLAVĂ”

Velico Dacus, miercuri, 22 iunie 2016


AdD, ne mai luminează cu o bucăţică de adevăr. În acelaşi stil inconfundabil: „Noile stupidităţi descoperite în DEX: „prostia” românească este slavă”.
Totul începe în cel mai de lemn posibil stil jurnalistic: cu imaginea următoare:Acum că cadrul psihologic este stabilit, este dezvăluită sursa senzaţionalului material: celebra Iulia Brânză Mihăileanu care o dă în sus şi în jos cât de ignorant şi fals este DEX-ul. Că habar nu are ce înseamnă lingvistică şi că citează subiectiv doar alţi habarnişti din tagma dacomanilor este altă problemă. Dar hei, cu atâtea verdicte pe cm2 fără dram de explicaţie te simţi mic şi pare că stimabila ştie ce vorbeşte.
Dar ce mi-a atras atenţia, este un comentariu (primul şi singurul la momentul publicării materialului de faţă) de pe blogul AdD:

Alexandru Ariciu

June 21, 2016 at 13:52

Domnule Roxin,

As avea niste doleante fata de dumneavoastra si de restul autorilor interesati de acest subiect. Am cumparat de curand cartea Romanii in mileniul de intuneric.
Ma asteptam sa gasesc o carte de istorie, fara subiectivism si fara partizanat.
Am primit in schimb o carte in care absolut totul in Europa are radacini dacice, getice sau asemanatoare si in care se aduc multe argumente fortate doar pentru a se potrivi cu ideea autorului.
Ceea ce as vrea sa va aduc la cunostinta este ca genul acesta de a scrie carti de istorie ca pe carti de beletristica nu va ajuta deloc, nici pe dumneavoastra nici pe altii interesati de adevarul istoric, pentru ca intotdeauna veti fi acuzati de partizanat.
Mai pe scurt, ceea ce as vrea eu mai departe de la miscarea aceasta este o oarecare profesionalizare pe teme istorice, pentru a nu mai da nimanui posibilitatea sa va puna la indoiala argumentele, datele sau rationamentele. Indiferent de cine are dreptate in aceasta dezbatere, faptul ca prezentam un subiect care ne atinge la inima nu ne da posibilitatea sa tratam istoria ca pe o stiinta de mana a doua in care putem sa fortam orice argument pentru a ajunge la concluzia dorita. Nu de alta, dar au facut-o altii inaintea noastra si uite unde s-a ajuns.

O zi buna va doresc,

Alex Ariciu


Comentariul de faţă, ne dă posibilitatea să observăm toată cheia AdD: NU CONTEAZĂ CALITATEA, IMPORTANT ESTE, DOMNULE ALEX ARICIU, CĂ V-AU VÂNDUT O CARTE. DOMNIEI VOASTRE UNA, ALTUI DEZAMĂGIT ALTA, ALTUI ORBIT DE NAŢIONALISM ALTA, ALTUI OM CARE REFUZĂ SĂ CITEASCĂ ALTCEVA CARE I S-AR PĂREA INCOMOD LA PRIMA VEDERE ALTA ŞI CARTE DUPĂ CARTE, IA FORMĂ ADEVĂRUL DESPRE AdD: NU ADEVĂRUL CI VÂNZAREA! ŞI DECLAR ACEST LUCRU CU TOATĂ RESPONSABILITATEA, DEOARECE ŞTIU SIGUR ŞI POT DEMONSTRA CĂ LIDERILOR AdD LI S-AU ADUS LA CUNOŞTINŢĂ, ÎN MOD REPETAT, GREŞELI EVIDENTE (DE GENUL CITATE INEXISTENTE SAU FALSIFICATE) DE CARE NU AU ŢINUT SEAMĂ NICIODATĂ.
Şi a doua observaţie pe care o putem face legat de acest comentariu este faptul că istoricii amatori aşa cum sunt şi cei de la AdD despre daci nu trebuie să se ocupe cu eliberarea adevărului (sau pentru a-l cita pe dl.Ariciu, nu trebuie o profesionalizare a amatorilor), ci cu ştiinţa populară care este cu totul altceva.
Dar aş vrea să mai şi laud liderii acestei mişcări protocroniste: au publicat acest comentariu, în pofida mai multor experimente publice, inclusiv pe blogul Velico Dacus, în care, comentariile conţinând opinii contrare nu au fost aprobate niciodată. Îi laud sincer (în cazul în care a fost asumat) că au publicat acest comentariu. Poate mai există o fărâmă de speranţă de revenire a lor asupra intoxicării publicului cu informaţii nocive.


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://velicodacus.blogspot.com/2016/06/comentarii-la-noile-stupiditati.html, 2019