Pagina principală
 ENDA
   Listă alfabetică articole
   Ultimele articole
   Clasament articole
   Hartă articole
   Asoc. Cult. Enciclopedia Dacica (2)
   Echipa ENDA (4)
   Activități ENDA (2)
   Voluntariat ENDA (5)
   Comunicate ENDA (3)
   Rapoarte de activitate (3)
LEGIO DACICA
   Prezentare (1)
   Activități (8)
   Poveștile Legio Dacica (15)
GENERALITĂŢI
   Terra Dacorum (24)
   Economia (12)
   Arta (6)
SOCIAL
   Regii (15)
   Personaje (6)
   Societate (3)
   Origini (2)
   Triburi (82)
   Împăraţii traco-daci (1)
SPIRITUALITATE ŞI CULTURĂ
   Ştiinţă (1)
   Kogaionon (7)
FENOMENUL MILITAR
   Armele (34)
   Seniorii războiului (7)
   Arhitectura militară (4)
   Cetăţile (20)
   Războaiele dacilor (17)
   Civis Romanus (7)
   Romanii (3)
CONEXE
   Dinastii imperiale (2)
   Migraţiile (10)
   Etnografica (6)
   Apoulon (5)
BIBLIOTECA VECHE
   Cuprins
   Surse elene (103)
   Surse latine (140)
   Surse româneşti (97)
   Surse diverse (9)
   Lapidarium (7)
   Traduceri (177)
BIBLIOTECA CONTEMPORANĂ
   Articole online
   Cărți online
   Periodice (58)
   Recenzii (12)
   Articole știinţifice (1)
   Repertorii arheologice (3)
   Surse contemporane (9)
BIBLIOTECA PDF
   Surse contemporane (7)
   Surse vechi (7)
UNIVERSITARIA
   Lucrări de licenţă (2)
   Cursuri (4)
ISTORIA ALTFEL
   Dacia 3D (10)
   Arheologie experimentală (3)
   Trupe de reconstituire istorică (1)
   Reconstituiri istorice (1)
   Filme artistice (4)
   Grafică (3)
   Poezii (12)
   Legende şi povestiri (3)
   English papers (55)
ZIARUL PERSONAL
   Borangic Cătălin (35)
   Marcu Marius (5)
   Velico Dacus (57)
MULTIMEDIA
   Imagini
   Video (34)
   Podcast (1)
INTERNET
   Resurse WWW (2)
   Ştiri (429)
   Diverse (2)


Pagina principalăHartă siteArhivă ştiriListă alfabetică articoleClasament articoleContact ENDA pe FacebookCanal Youtube ENDAENDA pe TwitterNoutăţi ENDA prin canal RSSAbonare newsletter Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie prin email

ERATĂ LA „DACIA ‒ HĂRŢILE NEŞTIUTE ALE IMPERIULUI AUSTRO-UNGAR. VEZI AICI FOTOGRAFIA UNEI HĂRŢI ORIGINALE EXCEPŢIONALE (VECHE DE SECOLE) DEŢINUTĂ DE UN ROMÂN”

Velico Dacus, luni, 7 august 2017


Făcând curăţenie prin coşul de gunoi de pe computerul meu, am dat peste unul magistral, nu chiar vechi, nu chiar nou, dar pe care am zis să nu-l arunc înainte de a-l lăsa posterităţii pe prezentul blog.
Deci (şi, da, şi deci-ul ăsta e doar în glumă). AdD ne învaţă iară cât de daci eram pe vremea lui „Carol cel Mare (747-814 e.n.)”. Şi pentru asta ne prezintă o hartă „excepţională”, dar voi cita din AdD presupunând că spun lucruri corecte: „[...] o hartă a lui Ortelius în jurul anului 1600 de către editorul Ioannes Iansonius şi gravorul Petrus Kaerius Calavit, la Amsterdam. Ea poartă numele Germania Veteris [...]”.
Dacă s-ar opri aici ar fi fantastic şi minunat şi aş zice şi eu ceva bun despre AdD. Dar nu, cum naiba să facă ei ceva ca lumea, să se documenteze înainte, să întrebe înainte. Nuuuu! Ei le ştiu pe toate şi ne învaţă că: „[harta n.VD] are puterea de a da peste cap toată filosofia revizionismului maghiar deoarece harta, aşa cum apare clar pe ea, ne arată că pe teritoriul României de astăzi, dar şi pe o parte a teritoriului Ungariei de astăzi, înainte de venirea ungurilor în Europa, în secolul al IX-lea, aici trăiau DACII!!!”. I-auzi una! Hai să vedem şi de ce zic ei asta. Să nu râdem de ei şi să nu-i „defăimăm” degeaba...
Din cauza textului din legenda hărţii aflată în discuţie, aşa cum se vede în imaginea preluată de pe AdD şi confirmată textual de autorii blogului, pseudo-ştiinţific, pseudo-jurnalistic, pseudo-logic, pseudo-intelectual şi total penibil: „De altfel, Carol cel Mare, după o incursiune militară făcută în această zonă, vorbeşte în Analele Regilor Franci despre DACII care trăiau de o parte şi de alta a Tisei (râu în Ungaria de astăzi). Alături de izvoarele istorice, harta pe care v-o prezentăm vine să confirme această realitate.
Aşadar, puneţi cap la cap, oameni buni, valoarea acestor două documente: Analele Regilor Franci, care vorbesc despre prezenţa dacilor în secolul al IX-lea pe teritoriul Ungariei de astăzi, şi o hartă originală medievală, care prezintă realitatea etnică şi militară a acelei vremi, cu puţin timp înainte de venirea ungurilor, confirmând Analele Regilor Franci. Dacă veţi face asta, veţi înţelege cât de importantă este dovedirea continuităţii dacice în Transilvania şi cât de iresponsabili şi ignoranţi (sau trădători!) sunt cei care pretind că geto-dacii au dispărut din istorie şi că românii de astăzi nu mai au nicio legătură cu ei… De asemenea, veţi înţelege cât de mari sunt interesele ca această hartă să nu ajungă niciodată într-un muzeu din România!

Acum de ce zic eu că nu-i aşa? Simplu. Deoarece, stimabilii autori ai AdD au recunoscut corect numele Caroli Magni din legenda hărţii. Dar asta e cam tot ce au înţeles din textul în latină care spune cu totul altceva.Textul în latină: „Locorum vocabula circa Caroli Magni tempora primum nata, inter vetusta non numero, ea itaq, nec in ipsa tabus la neque hic seorsum nomnare vis sum fuit.”. Şi iată traducerea „la primă vedere” realizată de un profesionist dar care a fost oferită amical sub promisiunea anonimatului.: „Nu socotesc numele de locuri apărute abia aproximativ în timpul lui Carol cel Mare între cele vechi: astfel, ele nu se regăsesc în această hartă şi nici nu le-au fost create imagini (probabil hărţi, n.m.) aparte”, cu comentariul „textul latin are câteva greşeli dar asta e traducerea posibilă pe acel text”.
Deci (şi, da, şi deci-ul ăsta e doar în glumă).
1. În hartă sunt informaţii dinainte de Carol cel Mare. Capişi?!? Zice negru pe alb (pardon pe roşu), dar idioţii de la AdD habar nu au o iotă de latină pentru a realiza acest fapt. Voi pricepeţi lucrul ăsta? Voi pricepeţi cât de ignoranţi, idioţi şi nepăsători faţă de publicul lor sunt? Şi da, voi publicul lor, sunteţi la fel de vinovaţi ca şi autori AdD că nu le semnalaţi greşelile când le aflaţi.
2. Ia să ne uităm ce alte popoare mai sunt în jurul dacilor pe harta respectivă: iazigi etc. Aia nu este o hartă cu popoare din timpul lui Carol ci ceva mai veche.
3. „Textul latin are greşeli”, deci să fim atenţi din ce ne facem icoane şi ce luăm drept adevăr. Cel mai simplu este să-i întrebăm pe atât de huliţii profesionişti care chiar ne pot învăţa cum stau lucrurile.
4. Ştiţi de ce hărţile de mai sus nu au ajuns într-un muzeu sau nu sunt publicate? Nu din cauza conspiraţiilor mondiale şi a ocultelor care acţionează pe multimilenarul spaţiu carpato-danubiano-pontic pentru a-i sorbi energiile până la ultima picătură ci din cauză că proprietarii s-au dus la idioţii de la AdD în loc să se ducă la un muzeu sau să contacteze vreun istoric. Şi da, am şi eu nereuşitele mele cu istoricii profesionişti, cunosc „turnul lor de fildeş” dar în ultima vreme, deschiderea este tot mai mare, mai ales dacă te duci respectuos la ei, nu cu atitudinea că ţi se cuvine lumea. Unui idiot nu i se cuvine nimic. Clar?!? Istoricii au o vorbă şi o folosesc pe bună dreptate: „dacă începi să discuţi cu un idiot, te vei trezi în conversaţie cu un idiot”.
În concluzie: autorii AdD sunt nişte idioţi nesimţiţi. Am mai zis-o şi o repet şi sunt tot mai sigur de acest fapt.


BIBLIOGRAFIE:


Sursa: http://velicodacus.blogspot.com/2017/08/erata-la-dacia-hartile-nestiute-ale.html, 2019